уторак, 18. октобар 2011.

Razmnozavanje ruza

Letnje zege, sa malo padavina, ne prijaju biljkama u vrtu. Na temperaturu se ne moze uticati, ali se nedostatak vlage moze nadoknaditi redovnim zalivanjem. Posto vrt u ovo vreme treba da bude raskvasen, paznja se mora obratiti i na okopavanje, skidanje procvetalih cvetova i zastitu od bolesti i stetocina.
Tokom letnjih meseci travnjaku je potrebna redovna nega. Da bi bolje cuvali vlagu u zemljistu, trava se u ovom periodu kosi na nesto vecu visinu, na ti-cetiri santimetara. To znaci da travnjak treba kositi jedmput u 10-15 dana. U avgustu ne treba propustiti djubrenje. NPK djubrivo rasipa se ravnomerno po celoj povrsini. Nakon djubrenja sledi navodnjavanje. Pravilo je da se travnjak zaliva redje, ali sa vise vode. U ranim jutarnjim casovima potrebno je oko deset litara vode.
Kraj meseca pogodan je za sadnju novih i presadjivanje starih sadnica cetinara, jer je to vreme kada biljka usporava porast. Pri sadnji prednost treba dati sadnicama koje su uzgajane u kontejnerima, a pri presadjivanju biljaka sa busenom zemlje oko korena. U oba slucaja za sadnju se priprema rupa koja treba da odgovara sirini busena i da je dublja dva do tri santimetara. Posle sadnje neophodno je obilno zalivanje, koje se nastavlja sve do zime.

Нема коментара:

Постави коментар